علائم روغن سوزی خودرو + راه حلها
روغن، سوخت و آب سه سیال مهم و حیاتی برای عملکرد اتومبیل هستند. روغن موتور خوب هم نظیر دو عامل دیگر با انجام وظیفه مشخصی که در خودرو دارد، منجر به بهبود کارکرد موتور میشود. ولی روغن سوزی خودرو یکی از ایراداتی است که اغلب برای خودروهای کارکرده و فرسوده خیلی زیاد اتفاق میافتد. در صورت روغن سوزی موتور خودرو، بنزین و روغن با همدیگر ترکیب میشوند و میسوزند، در نتیجه روغن خیلی زود کم میشود. اغلب به دلیل سوختن روغن موتور، از اگزوز اتومبیل دود خارج میشود که این دود میتواند با چشم دیده شود. به همین دلیل دانست راههای جلوگیری از روغن سوزی خودرو میتواند به رانندگان کمک کند تا پیش از اینکه خودروشان آسیبی جدی ببیند، آن را تعمیر کنند. از شما دعوت میکنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا بفهمیم چگونه از روغن سوزی خودرو جلوگیری کنیم و چه روشهایی برای این کار وجود دارد.
روغن سوزی خودرو چیست؟
پیش از اینکه به این سؤال بپردازیم که روغن سوزی ماشین از چیست؟ باید بگوییم که روغن موتور ۴ وظیفه عمده و مهم برعهده دارد که عبارتند از:
- روان کردن قطعات موجود در موتور که منجر به کاهش اصطکاک بین این قطعات میشود
- تمیز کردن قطعات موتور
- کاهش فرسودگی و سایز قطعات موتور
- خنک کاری و کمک به این پروسه
روغن زمانیکه وارد مرحله آخر احتراق و فضای بالای پیستون میشود به همراه مخلوطی از سوخت و هوا، درست زمانیکه شمع جرقه میزند میسوزد و در اصطلاح به چنین عملی روغن سوزی خودرو میگوییم که کلیه این پروسه در موتور اتومبیل اتفاق میافتد. پس در واقع میتوان اینطور گفت که روغن سوزی به حالتی اطلاق میشود که روغن موتور خودرو همراه با سوخت میسوزد و این فرایند به طور مستمر اتفاق میافتد تا از میزان روغن موجودی که در موتور هست کم شود. اگر خودروی شما به صورتی باشد که بعد از تعویض روغن به سرعت سطح ان پایین آید، این مسأله غیر طبیعی است و در سریعترین تایم ممکن باید برای رسیدگی به این مشکل به تعمیرگاه بروید. رفع روغن سوزی خودرو اگر خیلی زود انجام شود، سلامت خودرو شما را به خطر نمیاندازد، در غیر اینصورت ممکن است هزینه زیادی بابت تعمیر روغن سوزی خودرو متحمل شوید.
راهنمای تشخیص روغن سوزی خودرو
یکی از عوارض روغن سوزی خودرو این است که علاوه بر اینکه مصرف سوخت شما را بالا میبرد، صدمات زیست محیطی بسیاری به بار میآورد و منجر به تخریب محیط زیست و آلودگی هوا میشود. این نقص در موتورهای چهار زمانه یک مشکل تقریباً رایج است و منجر به ایرادات بسیاری در موتور اتومبیل میشود. از همین رو تست روغن سوزی خودرو اهمیت فراوانی دارد و باید برای این کار به تعمیرگاههای تخصصی و مطمئن رجوع کنید. اما عوارض روغن سوزی خودرو به همین جا ختم نمیشود. مسائل زیادی منجر به روغن سوزی موتور خودرو میشوند که عبارتند از:
- شکستن رینگ پیستون
- ساییدگی جداره پیستون
- خرابی یاتاقانها
- خرابی کاسه نمد
- خرابی لاستیک گیت
- خرابیشاتونها
- اصطکاک شدید گیت سوپاپ
- خرابی شیر PVC
- سوختن روغن گیربکس توسط موتور
- سوختنروغن هیدرولیک توسط موتور
علائم روغن سوزی موتور خودرو
جهت تشخیص روغن سوزی خودرو هنگامی که خودرو دودی از خود نمیکند، باید نشانگر روغن موتور (Gage) را بررسی کنید. اگر گج روغن، سطح پایین روغن ماشین را نشان میدهد، احتمال روغن سوزی وجود دارد. جهت اطمینان بیشتر ماشینتان را در محل تمیزی که روغن نریخته شده است، پارک کنید. بعد از گذشت ۸ ساعت از زمان پارک، خودرو را جابجا کنید. اگر در زیر خودرو لکههای سیاه رنگ مخصوص روغن وجود نداشت، احتمال روغن سوزی خودرو خیلی زیاد است، اما اگر لکههای روغن در جایی که پارک کردید وجود داشت، موتور ماشینتان یا دارای نشتی است یا احتمال دارد سوراخ شده باشد که باید در اسرع وقت برای تعمیر آن اقدام کنید.
البته روشهای دیگری نیز برای تشخیص روغن سوزی وجود دارد که عبارتند از:
- سر شمعها چرب باشد
- بوی روغن سوزی خودرو در محفظه موتور و کاپوت
- بخش داخلی لوله اگزوز چرب باشد یا روغنی باشد
- بهرهبرداری از ابزار دقیق برای تشخیص روغن سوزی موتور خودرو نظیر کمپرس سنج
- خودرو را روشن کنید و دود خروجی از اگزوز را بررسی نمایید، به احتمال زیاد با دودهای سیاه، آبی و سفید رو به رو میشوید که هر کدام نشان از ایرادی در موتور دارند.
از دست ندهید: صدای انفجار از اگزوز خودرو
انواع روغن سوزی خودرو و نشانههای موجود هریک
الف) دود سیاه
اگر هم زمان با استارت زدن با چنین مشکلی رو به رو شدید، کمی به خوردو زمان بدهید تا شاید مشکل برطرف شود؛ اگر این دود ادامه دارد بود، سیستم جرقهزنی ایراد دارد و باید خودرو سرویس شود. ولی به طور کلی علت دود سیاه اگزوز ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
- در محفظه احتراق مخلوط سوخت و هوا غیر صحیح است
- کاربراتور تنظیم نیست
- تایمینگ موتور صحیح کار تنظیم نشده است
- در انژکتورها نشتی وجود دارد
- فیلتر هوا گرفتگی دارد
- در سیستم سوخترسانی فشار بیش از حدی وجود دارد
ب) دود سفید
در مورد دود سفید دو حالت وجود دارد یکی اینکه بخار است و دود نیست که از اگزوز خارج میشود. این مورد در دمایی که خودرو در شرایط محیطی زیر ۱۰ درجه سانتیگراد است دیده میشود؛ حالت دوم به معنای این است که مایع خنککننده اتومبیل وارد محفظه احتراق شده است و میسوزد. دلایل خروج دود سفید از اگزوز عبارتند از:
- واشر سرسیلندر سوخته است
- سرسیلندر و یا بلوکه موتور دارای ترک خوردگی است
- روغن هیدرولیک گیربکس در حال سوختن است
ج) دود آبی
بخار موتور ماشین اگر بهرنگ آبی باشد، هشداری درباره روغنسوزی در موتور است. روغن سوزی ماشین پراید، پژو، ۴۰۵ و… همگی اگر دچار چنین مشکلی باشند دلایل زیر را میتوان برای اختلال در سیستم موتوریشان نام برد:
- رینگ پیستون شکسته است
- دیواره سیلندر خراش برداشته است
- در بوش سوپاپ شکستگی یا خرابی دارد
نتیجهگیری
برای جبران روغن سوزی میتوان از افزودنیهای شیمیایی نظیر مکمل روغن سوزی خودرو استفاده کرد. این مواد به نسبت روغن موتور سبکتر و ارزانتر هستند. در نتیجه در زمانی که روغن کم شد میتوان از این مواد استفاده کرد و میزان روغن را اندازه کنیم. از اینکه تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم و امیدواریم نکاتی که درباره روغن سوزی خودرو برای شما شرح داده شد، مفید بوده باشد.