با موزه های شهر تهران آشنا شوید
در تهران موزه های بسیار زیبا و شگفت انگیزی وجود دارد که برای یک گردش روزانه مناسب هستند، در ادامه با موزه های تهران بیشتر آشنا می شوید.
موزه کاخ گلستان کجاست؟
مجموعه کاخ گلستان، یادگاری به جای مانده از ارگ تاریخی تهران محل اقامت شاهان سلسله قاجار و از زیباترین و کهن ترین بناهای پایتخت ۲۰۰ ساله ایران است. سابقه تاریخی ارگ سلطنتی که محدوده مکانی تاریخی آن را در شمال خیابان و میدان امام خمینی (سپه) در سمت غرب خیابان خیام در شرق خیابان ناصر خسرو و در جنوب خیابان پانزده خرداد و میدان ارگ تشکیل می دهد، به روزگار صفویه باز می گردد .
کهن ترین بناهای موجود در مجموعه گلستان، ایوان تخت مرمر و خلوت کریمخانی متعلق به دوران کریمخان زند است. بخشهای مختلف این مجموعه در حال حاضر عبارت است از: ایوان تخت مرمر، خلوت کریمخانی، اتاق موزه (تالار سلام) و حوضخانه آن، تالار آینه ، تالار عاج یا سفره خانه تالار برلیان یا سفره خانه، تالار برلیان یا تشریفات، ساختمان کتابخانه، عمارت شمس العماره، عمارت بادگیر و حوضخانه وسیع آن، تالار الماس، کاخ ابیض، چادر خانه.
موزه هنرهای معاصر تهران
موزه هنرهای معاصر در ضلع شمالی بلوار کشاورز و غرب پارک لاله واقع شده است، مجموعه دایمی موزه هنرهای معاصر تهران از نزدیک به سه هزار اثر ارزشمند و یکتا تشکیل شده که به نخبگان دیروز و امروز هنرهای تجسمی ایران و جهان تعلق دارد و در مالکیت موزه است. آثاری از هنرمندان پرآوازه مانند رنوار، لوترک، گوگن، پیکاسو، ماکس ارنست و ماگریت در این موزه قرار دارد. موزه هنرهای معاصر تهران آثاری از بیکن، هاکنی، کیتاج، دو بوفه و جانسن را نیز در اختیار دارد.
موزه نیاوران
طرح چهار ضلعی کاخ و فضاسازی معماری داخلی آن الهام گرفته از معماری ایرانی با بهره گیری از فناوری مدرن است. تزئینات آن نیز تلفیقی از هنر پیش از اسلام و پس از اسلام است که گچبری توسط استاد عبداللهی، آینه کاری توسط استاد علی اصغر و کاشی کاری نمای خارجی توسط استاد ابراهیم کاظم پور و ایلیا انجام شده است. کف بنا از جنس سنگ سیاه و سقف آن از جنس آلومینیوم است که از وسط باز می شود. دکوراسیون و مبلمان داخلی کاخ توسط یک گروه فرانسوی طراحی و اجرا شده است.
طبقه همکف این بنا شامل سرسرای بزرگی است که تمام اتاق ها در اطراف آن شکل گرفته اند که از آن جمله می توان به سینمای اختصاصی، اتاق غذاخوری، سالن پذیرایی، اتاق انتظار و راهروهای فرعی و همچنین تالار آبی اشاره کرد. این فضاها با نقاشی ها و فرش هایی گرانبها و هدایای متعددی از کشورهای مختلف پوشیده شده اند.
کاخ صاحبقرانیه
از جمله اتاق های این کاخ می توان به کرسی خانه، چایخانه، ظرفخانه، اتاق های بازی، بار و پذیرایی در طبقه اول و اتاقهای مذاکرات انتظار سفرا، منشی، هدایا، دندانپزشکی نام برد. همه درها و پنجره های چوبی این بنا به شکل اُرُسی بوده و با شیشه های رنگی تزئین شده است. این کاخ در سال ۱۳۷۴ مرمت شد و در اردیبهشت سال ۱۳۷۷ به عنوان موزه بازگشایی شد.
موزه آبگینه در خیابان ۳۰ تیر
تزیینات این بنا شامل منبت کاری چهارچوب درها و پله ها است و آجر کاری نما که در ۵۰ نوع است . گچ بری موزه شامل دو دوره است: دوران قوام ، و سبک غربی در زمان سفارت مصر و آینه کاری های طبقه دوم ، که مربوط به دوره قاجار است . موزه آبگینه در واقع موزه تخصصی شیشه و سفال است . قدیمی ترین شیشه ها، لوله های شیشه ای به نام سیلندر شیشه است که از معبد چغازنبیل کشف شده است و مربوط به هزاره دوم قبل از میلاد است . شیشه ها و سفال های طبقه اول نیز مربوط به دوره های پیش از تاریخ است که قدیمی ترین سفال دست ساز از دوران اشکانی ، هزاره های اول به دست آمده است. تالار صدف به علت شباهت شکل آن به صدف نیمه باز به این نام خوانده می شود و شامل انواع سفال های قرن سوم و چهارم شهر نیشابور است.
موزه سعدآباد
در کوهپایه های توچال و دره سرسبز دربند مجموعه سعدآباد با یک میلیون و صد هزار متر مربع وسعت قرار دارد.
از باغ هایی که اراضی آنها داخل اراضی سعدآباد شد، باغ آقامحمد جواد گنجه ای است که جزو جعفرآباد بود، از باغ امام جمعه هم مقدار زیادی داخل باغ سعدآباد شد و خانه های جنوبی سعدآباد که مربوط به دوره قاجار بود از نصیرالدوله خریداری شد و در زمان پهلوی اول به عنوان سربازخانه سعدآباد مورد استفاده قرار می گرفت. سپس باغ های دیگری در اطراف سعدآباد از جمله باغ های سالار جنگ، سپهبد امان الله میرزا، مستوفی الممالک، شکرالله قوام الدوله، همدم السلطنه خواهر مستوفی و محمود بدر خریداری و جزو سعدآباد شد.
کاخ های سعدآباد
۱۸ کاخ کوچک و بزرگ از دوره های قاجاریه و پهلوی در سعدآباد وجود دارد که از جمله آن ها می توان به کاخ احمدشاهی ، کاخ موزه سبز فعلی، کاخ موزه ملت، موزه تاریخ طبیعی سابق در حال حاضر در اختیـار نهاد ریاســت جمهوری، موزه هنرهای زیبا فعلی، موزه مردم شناسی، موزه ظروف سابق، کاخ غلامرضا یا ساختمان تبصره ۳۶، ســــاختمان جمهوری، موزه بهزاد و دفینه، موزه خط و کتابت میرعماد و موزه آبکار اشاره کرد.
موزه جواهرات ملی – خیابان فردوسی
این موزه تا قبل از انقلاب فعالیت داشته و بعد از آن تعطیل و دوباره در ۱۳۶۹ برای عموم بازگشایی شد. جواهرات مهم این موزه الماس دریای نور، تخت طاووس یا تخت خورشید، تخت نادری و کره جواهر نشان است . موزه جواهرات ملی با مساحتی حدود ۱۰۰۰ مترمربع مجهز به سیستم ایمنی است که توسط آلمانی ها ساخته است.
جواهرات شاخص موزه عبارتند از: دریای نور که درشت ترین و زیباترین الماس برلیان در میان گوهرهای سلطنتی ایران و یکی از گوهرهای معروف جهان است . گفته می شود این الماس هزار سال پیش کشف و استخراج شده است.
موزه طبیعت و حیات وحش ایران – دارآباد
ساختمان موزه با مساحتی حدود ۱۲ هزار مترمربع در دو طبقه ، بخش های متعددی دارد که عبارتند از:بخش پرندگان و پستان داران با شش سالن که به این شرح است :سالن مارها، گوزن ها، خرس قهوه ای آمریکای شمالی و پرندگان ، سالن آهو، قوچ ، قرقاول ، خرس ، پلنگ ، شغال ، روباه ، گرگ و سالن پستان داران قاره آفریقا و سالن آبزیان و خزندگان . بخش زمین شناسی با دو سالن که در آن ویژگی های دوران مختلف زمین شناسی از نظر محیط زیست جانوری و گیاهی به تصویر کشیده شده است . سالن هشت که شامل بخش پروانه ها، عنکبوت ها، رتیل ها و عقرب ها است . موزه دارای کارگاه تاکسیدرمی است که در آن چگونگی فن حفظ و نگه داری موجودات به صورت غیر زنده به نمایش گذاشته شده است.
موزه هنرهای ملی ایران – بهارستان
این مجموعه در برگیرنده بهترین هنرهای ملی ایران در همه سال های اخیر مانند مینیاتور، تذهیب ، خاتم ، کاشی کاری ، قالی بافی ، پارچه بافی ، زری دوزی، مخمل بافی ، میناکاری ، قلم زنی و معرق است. این ساختمان در ۱۳۰۹ شمسی به موزه تبدیل شده است . ساختمان موزه از همان دوران باقی مانده و فقط حوض وسط تالار برداشته شد.
موزه فرش ایران – تقاطع خ دکتر فاطمی و کارگر
ساختمان موزه فرش ایران معماری زیبایی دارد که آذین های نمای بیرونی آن شبیه به دار قالی است . سطح نمایشی موزه مساحتی برابر سه هزار و ۴۰۰ مترمربع را در بر می گیرد که شامل دو تالار است و برای نمایش انواع قالی های دست بافت و گلیم مورد استفاده قرار می گیرد. در موزه فرش انواع گلیم ها و فرش های دست بافت ، با توجه به مرغوبیت و قدمت آن ها و با در نظر گرفتن ویژگی های قالی ایران از لحاظ رنگ آمیزی ، طرح ، نقش، بافت و تنوع مناطق قالی بافی حفظ و نگه داری می شود.
قدیمی ترین فرش شناخته شده در جهان قالی دو هزار و ۵۰۰ ساله پازیریک است که در ۱۹۴۹ میلادی، در جنوب سیبری کشف شد و آن را بافت ایران در دوره هخامنشی دانسته اند. آشکار است که قالی بافی در ایران در دوره هخامنشی وجود داشته و در قرن پنجم پیش از میلاد، دوره ای طولانی از تکامل را پشت سر گذاشته است.
موزه تاریخ یا تماشاگه تاریخ – خیابان ولیعصر
آثار به نمایش گذاشته شده در موزه تاریخ به تاریخ معاصر ایران (۲۰۰ سال اخیر) اختصاص دارد و شامل ظروف و وسایل شخصی ناصرالدین شاه، تابلوهای کمال الملک و … است. در بخش تماشاخانه موزه، تابلوهای رنگ روغن مربوط به قرن ۱۳ هجری، ظروف سفالی، جام و ظروف فولادی که در قرون ۱۲ و ۱۳ هجری، در کشورهای انگلستان، روسیه و ایران ساخته شده است و هم چنین، ظروف شیشه ای از جنس کریستال متعلق به چکسلواکی سابق و کاسه و بشقاب چینی و بسیاری ظروف دیگر به نمایش گذاشته شده است.
موزه ایران یا رضا عباسی – خیابان دکتر شریعتی
این موزه در بزرگداشت یکی از نگارگران عصر صفویه نامگذاری شده است. هدف از تشکیل آن گردآوردن، پاس داشتن، مطالعه کردن و شناساندن دستمایه های به یادگار مانده از هنرمندان چیره دست این مرز و بوم می باشد که به روی عموم شیفتگان هنر و فرهنگ والای ایران گشوده است. آثار این موزه از دوره ماقبل تاریخ تا قرن ۱۳ هجری را در بر می گیرد. مراکز و تالارهای تشکیل دهنده این موزه هنری عبارت است از: تالار پیش از اسلام، تالار هنرهای اسلامی شامل: آثار هنری و صنعتی، نگار گری، خوشنویسی و کتابخانه.