کدام کشور پیشتاز فروش خودروهای الکتریکی است؟
براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، بازار خودروهای الکتریکی شاهد رشد تصاعدی است زیرا فروش آنها در سال ۲۰۲۲ از مرز ۱۰ میلیون فراتر رفت. چینبار دیگر پیشتاز این بازار بود و حدود ۶۰ درصد از فروش جهانی خودروهای الکتریکی را به خود اختصاص داد.
میزان فروش خودروهای الکتریکی در خارج از بازارهای اصلی (چین، اتحادیه اروپا و آمریکا) پایین است، اما بررسی آمارها در سال ۲۰۲۲ حکایت از رشد فروش خودروهای الکتریکی در هند، تایلند و اندونزی دارد.
میزان فروش خودروهای برقی طی سالهای ۲۰۱۰-۲۰۲۳
فروش خودروهای برقی در این کشورها در مقایسه با سال ۲۰۲۱ بیش از سهبرابر شده و به ۸۰ هزار دستگاه رسیدهاست. در تایلند، سهم خودروهای الکتریکی از کل فروش خودرو در سال ۲۰۲۲ اندکی بیش از ۳ درصد بودهاست، درحالی که در دو کشور هند و اندونزی بهطور متوسط حدود ۱.۵ درصد بودهاست. تولید خودروهای الکتریکی و قطعات آن در هند از طریق اجرای برنامههای حمایتی مجموعاً ۸.۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری را جذب کردهاست. تایلند و اندونزی نیز در حال تقویت سیاستهای حمایتی خود هستند و به طور بالقوه تجربه ارزشمندی را برای سایر اقتصادهای بازار در حال ظهور که بهدنبال تقویت پذیرش خودروهای الکتریکی هستند، ارائه میکنند.
در هند، فروش خودروهای الکتریکی باتریدار (BEV) در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۵۰ هزار خودرو رسید (۴ برابر بیشتر از سال ۲۰۲۱). تاتاموتورز (یک شرکت خودروسازی چندملیتی هندی) بیش از ۸۵ درصد از فروش این خودروهای را به خود اختصاص دادهاست. میزان فروش خودروهای برقی دوگانهسوز (PHEV) در هند تقریباً صفر بودهاست.
در تایلند، فروش خودروهای الکتریکی دوبرابر شد و به ۲۱ هزار دستگاه رسید که بهطور مساوی بین خودروهای الکتریکی باتریدار و خودروهای برقی دوگانهسوز توزیع شد. حضور در حال ظهور خودروسازان چینی پذیرش خودروهای الکتریکی در این کشور را تسریع کردهاست. در سال ۲۰۲۱، گریت وال موتورز (شرکت خودروسازی چینی)، مدل Ora Good Cat خود را در بازار تایلند عرضه کرد و در سال ۲۰۲۲ با نزدیک به ۴۰۰۰ فروش، به پرفروشترین خودروی الکتریکی در تایلند تبدیل شد.
در اندونزی نیز فروش خودروهای الکتریکی باتریدار از ۱۰ هزار خودرو گذشت؛ در حالی که فروش خودروهای برقی دوگانهسوز نزدیک به صفر باقی ماند. با توجه به اینکه اندونزی نقش مهمی در زنجیره تامین خودروهای برقی و باتری آنها ایفا میکند (بهویژه با توجه به منابع معدنی خام فراوان و موقعیت آن به عنوان بزرگترین معدنکار نیکل در جهان)، در مارس ۲۰۲۳، مشوقهای جدیدی را برای حمایت از فروش خودروها و و اتوبوسهای برقی با هدف تقویت ظرفیت داخلی در تولید خودروهای برقی و باتری از طریق الزام به استفاده از قطعات داخلی اعلام کرد.
در خصوص میزان تقاضا در بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه باید به این نکته توجه داشت که در حالی که در اغلب این کشورها محصولات فناورانه نوظهور کمهزینه (مانند تلفنهای هوشمند، رایانهها و دستگاههای همراه) تقاضای فراوانی دارد، خودروهای الکتریکی معمولاً برای اکثریت جمعیت این کشورها بسیار گران است. عدم دسترسی به شارژ قابل اعتماد و مقرون به صرفه در کنار دسترسی محدود به خدمات سرویس، نگهداری و تعمیر خودروهای برقی میتواند موانع این موضوع باشد. البته سیاستها و مشوقهای ملی میتواند به تقویت بازار خودروهای برقی در این کشورها کمک کند.
منبع خبر: پرشین خودرو