تاخیر ۸ ماهه در تصویب و ابلاغ آییننامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده
محمود مشهدی شریف در نشستی خبری ضمن اشاره به اهمیت موضوع اسقاط خودروهای فرسوده، گفت: طبق آمار تعداد مرگ و میر ناشی از آلودگی کشور، بیش از ٢۶ هزار نفر در سال اعلام شده که از این تعداد بالغ بر ۶۴۰۰ نفر در تهران بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. میزان خسارت ناشی از این آلودگی در کمترین حالت ممکن ٨.٢ میلیارد دلار تا ١١.٣ میلیارد دلار در سال برآورد شده است که بر اساس نرخ فعلی ارز حدود ۵۶٨ همت ( ۵۶٨ هزار میلیارد تومان) میزان زیان آلودگی ناشی از آلودگی هوا در سال است که رقم بسیار بزرگ و قابل توجهی است.
نقش خودروهای نو در افزایش آلودگی هوا
وی ادامه داد: نیمی از آلودگی هوا مربوط به منابع متحرک است که قطعاً بخش زیادی از آن مربوط به خودروهای فرسوده و نیمی هم البته خودروهای نویی است که نمیتوانند استاندارهای لازم را پاس کنند.
رئیس انجمن صنفی مرکز اسقاط و بازیافت خودرو افزود: از دیگر دلایل اهمیت اسقاط خودروهای فرسوده، کاهش مصرف سوخت است؛ هر خودرو فرسوده تقریباً روزانه ۴.۱۳ لیتر مصرف مازاد بنزین دارد که با نرخ ۷۰سنت قیمت فوب خلیج فارس، ۳۵هزار تومان محاسبه میشود که نسبت به مصرف بنزین آزاد، هر یک خودروی فرسوده ۱۳۲هزار و ۱۶۰ تومان بنزین بیشتر در روز مصرف میکند که این عدد در سال به ۴۸میلیون و ۲۳۸ هزار تومان در سال میرسد. در پیمایش ۱۰۰ کیلومتر، بهترین خودروهای ما هفت لیتر مصرف سوخت دارند، در حالی که این عدد در خودروهای خارجی سه لیتر است.
مشهدی شریف در ادامه اظهار داشت: از ۱۰ بهمن ۱۴۰۱، مسئولیت اسقاط خودرو به سازمان گسترش وزارت صمت منتقل شده در این راستا در آنجا ستادی تشکیل شد به نام ستاد نوسازی ناوگان و بنابراین متولی اسقاط خودرو اکنون این ستاد جدید است.
وی در ادامه درباره آییننامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، گفت: قانون ساماندهی صنعت خودرو حدودا ۴.۵ سال پیش مورد بحث مجلس قبلی قرار گرفت و بعد از سه سال این قانون در خرداد ماه سال ۱۴۰۱ به تصویب رسید.
رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده بیان داشت: ۳ ماه به وزارت صنعت و دولت فرصت داده شد که آئین نامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده را تصویب و ابلاغ کند اما به جای اینکه آئین نامه تصویب شود ماده ۱۰ این قانون اصلاح شد و لذا نام آن به قانون اصلاح ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو تغییر کرد.
وی گفت: براساس قانون از هر ۴ خودرو که تولید می شود باید یک خودرو اسقاط شود تا یک گواهی اسقاط صادر شود و در صورتی که گواهی اسقاط نباشد خودروساز باید با پرداخت یک و نیم درصد قیمت خودرو به صندوق توسعه صنعت می تواند برای خودروی تولیدی گواهی اسقاط دریافت کند و خودرو تولیدی شماره گذاری شود.
رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط و بازیافت خودرو با بیان اینکه قیمت گواهی اسقاط خودرو ۳۵ میلیون تومان است گفت: اگر قیمت یک خودرو ۶۰۰ میلیون تومان باشد خودروساز با پرداخت یک و نیم درصد قیمت خودرو باید ۳۶ میلیون تومان به صندوق توسعه صنعت پرداخت کند که نزدیک قیمت گواهی اسقاط است اما اگر قیمت خودرو کمتر از ۶۰۰ میلیون تومان باشد لذا باید مبلغ کمتری به صندوق توسعه صنعت بپردازد و زمانی که قیمت خودرو از ۶۰۰ میلیون تومان بیشتر می شود باید مبلغ بیشتری نسبت به مبلغ گواهی اسقاط خریداری کند که در آنجا هم ترجیح می دهند گواهی اسقاط خریداری کنند.
وی افزود: قانونگذار اعلام کرده در صورتی که گواهی اسقاط موجود نبود، ۱.۵ درصد قیمت خودرو به صندوق توسعه صنعت پرداخت شود.
مشهدی شریف بیان داشت: بالاخره قانون اصلاح ماده ۱۰ در اواخر آذرماه ۱۴۰۱ تصویب شد و پس از طی مراحل در ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ لازم الاجرا شد بعد از آن نیز سه ماه دولت فرصت داشت تا آئین نامه خودروهای فرسوده را تصویب کند که تاکنون آئین نامه مذکور تصویب نشده است.
منبع خبر: خبرگزاری تسنیم