حذف تدریجی سواریهای دوگانهسوز
آمار تولید انواع خودرو در نیمه ابتدایی سال جاری حکایت از آن دارد که تولید خودروهای گازسوز سواری تقریبا به پایان خود رسیدهاست. درحال حاضر بهجز ساینا بهعنوان خودروی سواری شخصی، خودروی دوگانهسوز دیگری برای مصرف شخصی تولید نمیشود و مابقی دوگانهسوزها متعلق به محصولات وانت و همچنین تاکسی است.
اما مقایسه ۶ماهه تولید این خودروها در سال جاری نسبتبه بازه زمانی مشابه سال گذشته نشان میدهد که در نیمه ابتدایی امسال تعداد بیشتری از خودروهای دوگانهسوز تولید شدهاست. بنا بر آمارنامه تجمعی شهریورماه که توسط وزارت صمت منتشر شدهاست، خودروسازان کشور در ۶ماهه ابتدایی امسال ۴۵هزارو ۴۰۵ دستگاه خودروی دوگانهسوز تولید کردهاند، این درحالی است که در مدت مشابه سال گذشته این رقم ۱۵هزار و ۷۸۸ دستگاه بود. بنابراین در این مدت زمانی تولید این خودروها ۲۹هزار و ۶۱۷ دستگاه معادل ۱۸۷درصد رشد کرده است. در شهریور ماه امسال نیز نسبتبه مدت مشابه سال ۱۴۰۱، تولید خودروهای دوگانهسوز و گازسوز رشد سههزار و ۷۳۵ دستگاهی معادل ۱۱۹درصد را ثبت کرده است. تولید این خودروها که در شهریور سال گذشته سههزار و ۱۳۴ دستگاه بود، در ماه پایانی تابستان امسال به ۶هزار و ۸۶۹ دستگاه رسید.
البته نگاهی به نوع خودروهای تولیدی وجوه دیگری غیر از اعداد و ارقام تولیدی را نشان میدهد. در نیمه ابتدایی سال جاری تنها چهار نوع خودروی گازسوز و دوگانهسوز تولید شده است که شامل سورنپلاس گازسوز تاکسی، آریسان گازسوز، وانت نیسان انژکتوری دوگانهسوز و ساینا ۲۳۲ گازسوز است. همانطور که مشخص است تنها سایناست که برای استفاده شخصی تولید میشود و دیگر خودروهای دوگانهسوز، خودروهای کار هستند. این در حالی است که در سالهای گذشته تقریبا برای همه خودروهای پرتقاضای بازار، مدل دوگانهسوز نیز تولید میشد. شاید بتوان دلیل اصلی محدود شدن تولید دوگانهسوزها را کاهش تقاضای این دست خودروها دانست. در واقع به نظر میرسد اشتیاقی که در سالهای گذشته برای خرید این دست از خودروها وجود داشت، دیگر فروکش کرده است.
سه عامل اصلی را میتوان در کاهش تقاضای دوگانهسوزها موثر دانست. نکته اول این است که فاصله قیمت بنزین و گاز برای استفاده این خودروها خیلی زیاد نیست که بتواند به عنوان انگیزه خرید این خودروها نقش ایفا کند. عامل دوم نیز قیمت این خودروهاست که به طور متوسط گرانتر از خودروهای بنزینی است. به عبارت بهتر میتوان گفت تفاوت قیمت بنزین و گاز به قدری نیست تا تفاوت بهای خودروهای بنزینسوز و دوگانهسوز را جبران کرده و برای مصرفکننده صرفه اقتصادی داشته باشند. عامل سوم اشغال شدن بخش قابلتوجهی از فضای صندوق عقب خودرو با مخازن گاز است که چندان برای مصرفکننده خوشایند نیست. البته بهجز کاهش تقاضا، تغییر رویکرد تولید خودرو در سطح جهانی نیز یکی از عللی است که تولید خودروهای دوگانهسوز را محدود کرده است.
منبع خبر: دنیای اقتصاد