
فاز دوم آزادسازی قیمت خودرو
قبلا فاز نخست آزادسازی قیمت خودرو به واسطه حذف نسبی ارز نیمایی خودروسازان توسط دولت کلید خورده بود . حالا گویا عرضه خودرو در بورس کالا به عنوان راهکاری میانه و موقت برای عبور از قیمتگذاری دستوری، به عنوان فاز دوم این پروژه در نظر گرفته شده است.کسب اطلاع خبرگزاری از مسوولان وزارت صمت نشان میدهد عباس علیآبادی که اواخر خرداد امسال جایگزین رضا فاطمیامین در این وزارتخانه شد، اعتقادی به قیمتگذاری دستوری خودرو ندارد و قصد دارد بهتدریج این شیوه را کنار بگذارد.
در گزارشهای قبلی این تصمیم وزارت صمت تشریح شد و طبق اطلاعاتی که منابع آگاه در اختیار خبرگزاری قرار دادند، پروسه حذف قیمت دستوری بهنوعی آغاز شده است. حتی گفته میشود نامه اخیر معاون وزیر صمت به خودروسازان مبنی بر اینکه باید ارز موردنیاز خود را از منابعی غیر از نیما تامین کنند، بیارتباط به این موضوع نیست. در واقع وزارت صمت میخواهد امتیازهایی را از خودروسازان بگیرد و در عوض امتیاز ویژه آزادسازی قیمت را به آنها اعطا کند.
وزارت صمت اما قصد دارد بهتدریج و آهسته از قیمتگذاری دستوری عبور کند و از همین رو میخواهد فعلا مدلهای ملایمتری را برای قیمتگذاری خودرو امتحان کرده و با ایجاد بستر لازم، در فرصت و زمانی مناسب قیمت را به نظام عرضه و تقاضا بسپارد. یکی از این مدلها احتمالا عرضه خودرو در بورس کالاست، شیوهای که در گذشته امتحان شد و رضایتی نسبی را از سوی خریداران و خودروسازان به دنبال داشت. با توجه به اینکه عرضه خودرو در بورس کالا روشی میانه برای قیمتگذاری خودرو به شمار میرود (قیمت نهایی خودرو بین کارخانه و بازار کشف میشود)، گویا سیاستگذار به دنبال تست دوباره این مدل است. از همین رو پرونده عرضه خودرو در بورس کالا نهتنها همچنان باز مانده، بلکه حتی احیای «خودروی بورسی» نیز محتمل است. اتفاقا در چند روز اخیر، رئیس سازمان بورس از این ماجرا حمایت کرد و مشخص شد سازمان جدی تر از گذشته به دنبال احیای «خودروی بورسی» است.
طبق گفتههای رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، این سازمان به دنبال بازگرداندن خودروهای داخلی به بورس کالاست. مجید عشقی با تاکید بر پیگیری این سازمان در موضوع عرضه خودروها در بورس کالا، هدف از این تصمیم را حفظ حقوق سهامداران و البته خروج صنعت خودرو از زیاندهی عنوان کرده بود. به گفته عشقی، با عرضه خودرو در بورس کالا میتوان از یکسو افزایش تولید و کیفیت را رقم زد و از سوی دیگر، خودروسازان میتوانند با فروش بیشتر، تولید و کیفیت را افزایش داده و هزینههای تحقیق و توسعه را هم رشد بدهند. وی این را هم گفته که [با عرضه خودرو در بورس کالا] مصرفکننده هم میتواند خودرو را با قیمت متعادل و منطقی که بسیار پایینتر از نرخ بازار آزاد است، خریداری کند.
منبع خبر: دنیای اقتصاد