فروش برقیها در آمریکا از یکمیلیون دستگاه میگذرد
فروش خودروهای برقی و نیمهبرقی در آمریکا بالاخره بعد از حدود یک دهه معرفی آنها به بازار رونق زیادی گرفته است. به گزارش BBC، موسسه «اطلس پابلیک پالیسی» اخیرا گزارش داد که انتظار میرود فروش این خودروها در آمریکا امسال به ۹درصد برسد که یک رکورد تازه خواهد بود. این رقم در سال قبل ۷.۳درصد کل فروش خودروهای شخصی بود. به این ترتیب امسال بین ۱.۳ تا ۱.۴میلیون خودروی برقی در این کشور فروش میرود.
خودروهای برقی یا «ای وی» شامل مدلهای تمامبرقی – یعنی فقط شارژی – و خودروهای هیبریدی-شارژی است. این نوع دوم بسته به مدل خودرو بعد از چند ده کیلومتر حرکت با کمک شارژ، شروع به سوزاندن بنزین میکند هرچند در این حالت هم مصرف سوخت آن کمتر از خودروهای کاملا احتراقی است. کارشناسان اشاره میکنند که هرچند این رقم جهشی قابلتوجه برای این نوع خودروهاست، اما آمریکا به فاصله زیاد از کشورهایی مثل چین، آلمان و نروژ عقب است. براساس گزارش ماه ژوئن سازمان «بلومبرگ انایاف» که درباره انتقال به اقتصاد پاکیزه تحقیق میکند، در شش ماه نخست سال فروش خودروهای برقی در چین به ۳۳درصد، در آلمان به ۳۵درصد و در نروژ به ۹۰درصد رسید.
سازمان بینالمللی انرژی گزارش میدهد که درصد فروش جهانی خودروهای برقی سال گذشته ۱۴درصد بود و امسال ممکن است به ۱۸درصد برسد. به گفته این سازمان از ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ فروش خودروهای برقی از حدود یکمیلیون در سال به سالانه بیش از ده میلیون دستگاه رسید. در مورد آمریکا چندین عامل به رونق بازار وسایل نقلیه برقی کمک کرده که شاید مهمترین آنها افت قیمت باشد. تسلا، که پیشتاز این بازار است، بهای اتومبیلهای خود را در طول سال چند بار کاهش داد که به سایر خودروسازان فشار آورد تا قیمتها را کم کنند. کارشناسان میگویند هزینه تولید باتری این خودروها هم در حال کاهش است که قیمت نهایی آنها را کاهش میدهد. «قانون کاهش تورم» که یک سال پیش در آمریکا به تصویب رسید و شامل صدها میلیارد دلار سرمایهگذاری برای انتقال به اقتصاد برقیتر و پاکیزهتر است هم به خریداران خودروهای برقی کمک میدهد تحت شرایطی تا ۷۵۰۰ دلار تخفیف مالیاتی دریافت کنند.
به تخمین موسسه «کلی بلو بوک» یک خودروی برقی صفرکیلومتر به طور متوسط ۳۸۲۶دلار گرانتر از یک خودروی معمولی است. آمارها نشان میدهد که هرچند فروش خودروهای برقی در آمریکا در حال افزایش بوده، تقاضا کاهش یافته است. براساس مطالعه موسسه تحقیقات پیو که در ماه ژوئیه امسال منتشر شد، نیمی از آمریکاییها میگویند که بعید است خرید «ای وی» را مد نظر قرار دهند و ۱۳درصد مطمئن هستند که «ای وی» نمیخواهند. در واقع براساس این گزارش درصد کسانی که به خرید «ای وی» علاقه دارند، نسبت به ماه مه سال قبل ۴ درصد کاهش یافته است. تحلیلها به قیمت و فقدان اعتماد به زیرساختهای لازم برای شارژ خودرو به عنوان دلایل مهم این مقاومت اشاره دارد، اما خودروسازان در قانع کردن مشتریان با مشکل دیگری هم روبهرو هستند: رانندگان آمریکایی تصور میکنند که یک خودروی تمامبرقی نمیتواند جایگزین کاملی برای خودروی فعلی آنها باشد.
موضوع مخالفت با این نوع خودروها نیست، بلکه اکثریت بزرگ مشتریان فکر میکنند خودروی جدید باید با یک بار شارژ کامل، بردی مشابه خودروی فعلی آنها با یک باک پر داشته باشد. رانندگان برد خودروهای برقی را یکی از بزرگترین دلایل مقاومت خود ذکر میکنند. مطالعهای توسط موسسه بلومبرگ در ماه مه نشان میداد که رانندگان آمریکایی میخواهند خودروی تازه با یک شارژ حداقل ۳۰۰مایل (۴۸۲کیلومتر) طی کند و فقط کمتر از ده درصد آنها حاضرند خودرویی برانند که با هر شارژ کمتر از ۲۰۰مایل (۳۲۲کیلومتر) برود. هرچند برد این خودروها از زمان معرفی اولین مدل تمامبرقی بیش از دو برابر شده، اما بیشتر آنها همچنان به مرز ۳۰۰مایل در شارژ نمیرسند. حتی خودروهایی که بردی بیش از ۲۵۰مایل (۴۰۲کیلومتر) را تبلیغ میکنند، ممکن است عملا کمتر بروند. عواملی مثل استفاده از بخاری یا کولر، راندن در هوای بارانی یا خلاف جهت باد، یا سرعت بالاتر همگی میتواند برد این خودروها را کم کند.
البته تمرکز بر برد ممکن است بیدلیل باشد، چون بیشتر مردم در آمریکا عملا وقتی پشت فرمان مینشینند راه خیلی دوری نمیروند. مطالعهای در سال ۲۰۲۲ از سازمان آمار اداره حملونقل آمریکا نشان داد که بیش از نیمی از سفرهای روزانه کمتر از سه مایل (۴.۸کیلومتر) است. در واقع فقط دو درصد سفرها بیش از ۵۰مایل (۸۰.۴کیلومتر) بود. کارشناسان همچنین به فقدان اعتماد به امکان شارژ خودرو اشاره میکنند. امکانات شارژ در جاده و قابلیت اعتماد آنها بهخوبی رشد نکرده است. به علاوه خیلیها هنوز امکان شارژ در خانه یا محل کار را ندارند. بنابراین بسیاری از مردم منتظر بهبود فناوری این خودروها از نظر برد و سرعت شارژ هستند.
نمونه برقی وانت پرطرفدار اف-۱۵۰ شرکت فورد شروع خوبی در بازار داشت، اما فروش آن اکنون بهطور قابل توجهی کاهش یافته چون مشتریان دریافتهاند که استفاده از آن مثل یک وانت معمولی – مثلا بکسل یک واحد بار – برد آن را به اندازه یکسوم کم میکند. صرفنظر از اینکه آیا خودروهای مطلوب مشتریان به بازار خواهد آمد یا نه، تغییر اتفاق خواهد افتاد. چندین ایالت آمریکا برای مقابله با تغییر اقلیم، تاریخهای مشخصی برای پایان فروش اتومبیلهایی که تصاعد دارند اعلام کردهاند. برای نمونه دو ایالت غربی آمریکا، کالیفرنیا و واشنگتن، میخواهند تا سال ۲۰۳۵ کل اتومبیلهایی که عرضه میشوند عاری از آلودگی اگزوز باشند.
منبع خبر: دنیای اقتصاد