کارنامه بهاری صنعت و تجارت خودرو
گزارش وزارت صمت از رشد تولید ماهانه و فصلی خودروی سواری تا پایان خردادماه ۱۴۰۲ حکایت دارد. آنچه مشخص است تامین نقدینگی خودروسازان به واسطه افزایش قیمت کارخانهای و همچنین پیشفروش در سامانه یکپارچه در این زمینه بسیار موثر بوده است. بر این اساس اگرچه تولید رشد محسوسی به خود میبیند، اما واردات خودرو در سه ماه بهار کارنامه قابل توجهی نداشته است.
آمارهای منتشرشده توسط وزارت صمت از رشد تولید ماهانه و فصلی خودروی سواری تا پایان خردادماه ۱۴۰۲ حکایت دارد. گزارشی که در این زمینه انتشار یافته، تاکید بر این دارد که تولید محصولات سواری به طور ماهانه ۱۳درصد (خرداد نسبت به اردیبهشت ۱۴۰۲)، به طور فصلی ۲۹درصد و خرداد امسال نسبت به خرداد سال ۱۴۰۱ نیز ۱۱درصد رشد را تجربه کرده است.
بدین ترتیب خودروسازان در سهماهه بهار امسال ۲۷۶هزار و ۸۶۸ دستگاه خودروی سواری تولید کردهاند. این درحالی است که در سهماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ میزان تولید خودروی سواری در کشور ۲۱۵ هزار و ۱۱۶ دستگاه بوده است. در خردادماه امسال نیز خودروسازان ۱۱درصد بیشتر از خردادماه سال گذشته خودروی سواری تولید کردهاند. بنا بر آمار منتشره وزارت صنعت، معدن و تجارت در سومین ماه از سال جاری ۱۱۲هزار و ۸۴ دستگاه خودروی سواری در کشور تولید شده است. در مدت مشابه سال گذشته ۱۰۱هزار و ۳۴۵ تولید خودروی سواری انجام شده بود. بنابراین چه در خردادماه و چه در آمار سهماهه نسبت به سال گذشته تولید خودرو افزایش یافته است.
همانطور که عنوان شد، تولید خودروی سواری در خردادماه نسبت به اردیبهشتماه نیز رشد داشته است. بر این اساس در اردیبهشتماه ۹۸هزار و ۹۴۲ دستگاه خودروی سواری تولید شده بود؛ بنابراین در آخرین ماه از بهار امسال خودروسازان ۱۳هزار و ۱۴۲ دستگاه معادل ۲/ ۱۳درصد بیشتر از اردیبهشتماه تولید خودروی سواری داشتهاند.
نگاهی به آمارهای ارائهشده نشان میدهد خردادماه امسال نسبت به هر مبدا قیاسی، چه سال گذشته و چه ماه گذشته، رشد تولید رقم خورده است. چند عامل مختلف را میتوان در این رشد تولید موثر دانست که مهمترین آنها تامین نقدینگی نسبت به وضعیت سال گذشته است. رشد نقدینگی خودروسازان از دو طریق در بهار امسال عملیاتی شد. یکی از این موارد رشد قیمت خودرو توسط شورای رقابت بوده است. آذرماه سال ۱۴۰۰ آخرین تحول قیمتی محصولات خودرویی بود، این در شرایطی است که تا فروردینماه امسال هیچ افزایشی در قیمت کارخانهای خودروها اتفاق نیفتاد.
اما انتظار چندینماهه خودروسازان درنهایت در فروردینماه به اتمام رسید و قیمت کارخانهای خودرو ۱۰ تا ۴۲درصد رشد یافت. گرچه تولیدکنندگان خودرو از میزان رشد قیمت بعد از مدتها فریز راضی نبودند، اما همین موضوع موجب شد که نقدینگی بیشتری وارد شرکتهای خودروساز شده و به رشد تولید کمک کند. البته باید توجه داشت که همچنان خودروسازان کشور با زیان اقدام به تولید خودرو میکنند. بنا بر گزارش روز گذشته «دنیای اقتصاد»، دخلوخرج تولیدکنندگان خودرو با ۳۰هزار میلیارد تومان کسری مواجه بوده و تولید هر دستگاه خودرو توسط سه خودروساز بزرگ کشور به طور میانگین با ۲۹میلیون تومان زیان همراه بوده است.
منبع خبر: دنیای اقتصاد