![](../../wp-content/uploads/2023/06/کسری-۳۰-همتی-دخل-خودروسازان.jpg)
کسری ۳۰ همتی دخل خودروسازان
طبق آخرین آمار رسمی اعلامی، دخل و خرج خودروسازان بزرگ کشور همچنان با هم نمیخواند، چه آنکه «مبلغ فروش» محصولات آنها با «مبلغ بهای تمامشده تولید»شان همخوانی ندارد. بنابر گزارشی که خودروسازان در قالب صورتهای مالی تلفیقی به بورس کالا ارائه دادهاند، ایرانخودرو و سایپا از محل اختلاف مبلغ فروش و مبلغ بهای تمامشده تولید زیان کردهاند. به عبارت بهتر، غولهای جادهمخصوص در مجموع محصولات خود را با قیمتی کمتر از هزینههای تولید به فروش رساندهاند. این نکته را نیز نباید فراموش کرد که قیمت اعلامی برای فروش خودروها، بدون در نظر گرفتن هزینههای مالی است.
دو خودروساز بزرگ کشور در مجموع طی سال گذشته حدود ۹۹۴هزار دستگاه انواع محصول سواری و وانت را به فروش رساندهاند که فروش این تعداد خودرو، درآمد خامی بالغ بر ۲۴۷هزار میلیارد تومان برای آنها به ارمغان آورده است. این در حالی است که مبلغ بهای تمامشده تولید ۹۹۴هزار دستگاه خودروی فروختهشده، کمی کمتر از ۲۷۷هزار میلیارد تومان بوده است. بنابراین در مجموع طی سال ۱۴۰۱ چیزی حدود ۳۰هزار میلیارد تومان زیان از محل اختلاف مبلغ فروش و مبلغ بهای تمامشده تولید، نصیب ایرانخودرو و سایپا شده است.
از سوی دیگر، با یک حساب سرانگشتی این نتیجه حاصل میشود که در سال گذشته هر یک دستگاه محصول خودروسازان به طور متوسط حدود ۲۵۰میلیون تومان در درب کارخانه به فروش رفته است. از طرفی، با توجه به مبلغ بهای تمامشده تولید و مبلغ فروش، خودروسازان بزرگ کشور روی هر محصولی که سال گذشته فروختهاند به طور میانگین ۲۹میلیون تومان زیان کردهاند. نکته دیگر اینجاست که کسری دخل خودروسازان در سال ۱۴۰۱ و نسبت به ۱۴۰۰، بالغ بر ۲۰هزار میلیارد تومان رشد کرده است.
اینکه دخلوخرج خودروسازان در سال ۱۴۰۱ با هم تناسب نداشته، اتفاق عجیبی در خودروسازی کشور به نظر نمیرسد، زیرا در بیش از یک دهه گذشته معمولا این اتفاق رخ داده است. در واقع پس از باز شدن پای شورای رقابت به قیمتگذاری خودروهای داخلی و شکلگیری سیاست قیمت دستوری، تعادل نسبی بین درآمد فروش و هزینه تولید خودروسازان به هم خورد و آنها وارد فاز زیاندهی شدند. همین چند روز پیش اعلام شد زیان انباشته خودروسازان در پایان سال ۱۴۰۰ به حدود ۱۳۰هزار میلیارد تومان رسیده؛ زیانی که البته تنها به سه شرکت خودروسازی مادر (ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو) تعلق داشت و بهاصطلاح تلفیقی نبود. این زیان انباشته را بسیاری از کارشناسان و فعالان خودروسازی در درجه اول ناشی از قیمتگذاری دستوری میدانند، سیاستی که حالا وارد یازدهمین سال خود شده است.
منبع خبر: دنیای اقتصاد