چراغ دی لایت چیست + انواع چراغ خودرو
یکی از اصلیترین و مهمترین قسمتهای هر خودرویی سیستم روشنایی آن است؛ سیستم روشنایی خودرو تاثیر بسیار زیادی در ارتقا و بهبود ایمنی خودرو به هنگام رانندگی و البته ظاهر ماشین دارد. با گذر زمان و پیشرفت علم و فناوری و طراحی هوشمندانه تولیدکنندگان، سیستمهای روشنایی خودروها نیز دچار تغییر و تحول های مثبت و کارآمدی شدند که به کمک آنها احتمال سوانح رانندگی به حداقل میرسد.
در ابتدای این مقاله به انواع چراغ های خودرو و کاربرد آنها خواهیم پرداخت و در بخش دوم به سراغ چراغ های دی لایت یا Day Light خواهیم رفت و به شکل مفصل تمامی ابعاد این چراغ ها را بررسی خواهیم کرد.
انواع سیستمهای روشنایی در خودروها
چراغ جلوی خودرو
چراغ جلو در سیستم روشنایی جزو قطعات پر اهمیت و پرکاربرد خودروها محسوب میشود که وظیفه روشن کردن مسیر برای راننده در تاریکی شب را بر عهده دارد. این چراغ به عنوان یک هشدار دهنده برای خودروهایی که در خلاف مسیر یا جلوتر از شما حرکت میکنند عمل میکند. چراغ جلوهای خودرو به طور کلی به دو دسته فابریک و اسپرت تقسیم میشوند که دارای نور بالا و نور پایین هستند. در بعضی از مدل های اسپرت برای ارتقای نور چراغ از لنز، لامپ زنون، هالوژنی و هدلایت نیز استفاده میشود که میتوان هر یک از این قطعات را به صورت جداگانه نیز روی چراغ فابریک نصب نمود.
کیت زنون
کیت زنون اغلب شامل دو عدد لامپ و دو ترانس است که نصب آن باعث افزایش چندین برابری شفافیت و درخشندگی نور چراغ جلو یا چراغ مه شکن خودرو میشود. از نظر مباحث علمی لامپ زنون لامپی است که در آن قوس الکتریکی بین دو الکترود، که در فاصله حدود ۲ میلی متری از یکدیگر است، بر اثر ولتاژ بالای تولید ترانس مربوطه، نور فوق العادهای را تولید میکند. لازم به توضیح است که این لامپها عمر طولانیتری دارند و مصرف برق کمتری نسبت به لامپهای هالوژنی خواهند داشت، در عین حال این لامپها نور باکیفیتتری نیز تولید میکنند.
لامپ هالوژنی
لامپهای هالوژنی علاوه بر چراغ جلو خودرو، در چراغ مه شکن نیز کاربرد دارند و باعثبهتر شدن دید راننده در مسیر میشوند. این لامپ نوردهی مناسبی دارد و از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه است. لازم به توضیح است که این مدل از لامپها به دلیل تولید گرمای زیاد، مصرف زیاد انرژی و طول عمر کوتاه، کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. به یاد داشته باشید که لامپ هالوژنی با داشتن نوری طبیعی تر، موجب افزایش ایمنی خودرو به ویژه هنگام رانندگی در رطوبت هوا، مه گرفتگی و بارندگی خواهد شد.
لنز یا عدسی در چراغ
یکی از قطعاتی که باعث افزایش و تقویت نور چراغ جلو میشود، لنز یا عدسی است که به طور جدگانه میتوان تهیه کرد و برای نور بالا و نور پایین خودرو نصب نمود. عدسی در داخل کاسه چراغ قرار میگیرد و با تولید خط کات نور و ارتقا چندین برابری نور، دید فوق العادهای را برای راننده به همراه دارد. استفاده از لنز این قابلیت را به راننده میدهد که حتی با نصب زنون، تنظیم دقیقی روی نور لنز داشته باشد و موجب اذیت شدن چشم رانندگان دیگر نشود.
هدلایت
هدلایت جزو جدیدترین تکنولوژیهای سیستم نورپردازی خودرو است که موجب کاهش هشتاد درصدی مصرف برق نسبت به سایر لامپها میشود؛ از مزایای این نوع چراغها افزایش طول عمر باتری خودرو و تولید حرارت کمتری نیز میگردد. طول عمر هدلایت تقریبا ۵ برابر لامپهای هالوژنی است و برای بهبود نور بالا، نور پایین چراغ جلو و مه شکن قابل نصب و استفاده است.
چراغ خطر عقب خودرو در سیستمهای روشنایی
یکی دیگر از مهمترین قطعات سیستمهای روشنایی خودرو چراغ خطر عقب آن است؛ این چراغ اهمیت و نقش مهمی به هنگام رانندگی دارد که در ادامه به معرفی و کاربرد آن خواهیم پرداخت. چراغ خطر عقب هنگام روشن شدن خودرو و دیگر چراغها روشن میشود و وظیفه هشدار دادن به رانندگان پشت سری هنگام گرفتن ترمز، دنده عقب و گردش به راست یا چپ را بر عهده دارد تا باعث دیده شدن خودرو شما در تاریکی شب شود.
چراغ مه شکن
این چراغ داخل سپر جلو خودرو و نزدیکی چراغ جلو قرار میگیرد و در بعضی از خودروها نیز بر روی سپر عقب، کنار چراغ خطر نصب میشود تا در هوای بارانی و مه گرفتگی نقش یک هشدار دهنده موثر را برای رانندگان دیگر داشته باشد. چراغ مه شکن خودرو به طور کلی در شرایط نامساعد آب و هوایی که نور چراغ جلو کافی نیست، مورد استفاده قرار میگیرد و اهمیت بالایی را در این شرایط دارد، چرا که مانع از شکست و برگشت نور در مه و در نتیجه بازگشت نور به سمت راننده میشود. در ساخت چراغ مه شکن معمولا از لامپ های معمولی، زنون، هدلایت و ال ای دی استفاده میکنند تا مکمل خوبی برای نور خودرو باشد.
چراغ ترمز سوم
چراغ ترمز سوم یا چراغ استپ سوم وظیفه هشدار دادن به خودروهای عقبی در هنگام ترمز گرفتن را بر عهده دارد؛ این چراغ هنگامی که چراغهای ترمز خودرو روشن میشوند، به طور کاملا هماهنگ با آنها روشن میگردد. در ساخت این چراغ از ال ای دی یا لامپ معمولی استفاده میشود و بعضی از مدلها پایه دار هستند و بعضی دیگر بدون پایه تا علاوه بر اعلان هشدار به رانندگان دیگر، سبب تغییر ظاهر خودرو نیز شوند.
چراغ سقفی، چراغ صندوق عقب و چراغ پلاک
در طراحی و ساخت چراغهای سقفی معمولا از لامپهای LED یا SMD استفاده میشود که دارای مصرف برق پایینی هستند و نور مناسبی را از خود ساطع میکنند. چراغ سقفی خودرو برای روشنایی داخل کابین استفاده میشود و به سرنشینان کمک میکند که در هنگام لزوم از این چراغ برای رفع مشکل خود استفاده کنند.
چراغ صندوق عقب با تولید نور کافی و قوی برای روشن کردن فضای داخلی صندوق باعث استفاده راحتتر از آن خواهد شد؛ در ساخت این چراغها اغلب از ال ای دی استفاده میشود، این چراغها طول عمر بالایی دارند و مصرف برق آنها نیز پایین است.
چراغ پلاک برای تشخیص واضحتر پلاک خودرو در تاریکی شب ساخته شده است و زمانی که شما چراغهای خودرو را روش میکنید، همراه با چراغ جلو و چراغ عقب روشن میشود.
چراغ راهنمای گلگیر خودرو
چراغ راهنمای گلگیر نقش بسیار مهمی در ایمنی هنگام دور زدن ایفا میکند. این قسمت برای بعضی از رانندگان در اطراف خودرو نقطه کور محسوب میشود و توسط این چراغ که قابل مشاهده است، میتوان اطرافیان را از تصمیم خود با خبر کرد.
لوازم روشنایی تزئینی خودرو
در کنار دیگر قطعات سیستم های روشنایی، لوازمی هستند که برای زیباسازی و تغییر ظاهر خودرو استفاده میشوند که محبوبترین و پر کاربردترین آنها در ادامه معرفی شده است.
فلکسیبل چراغ و صندوق عقب
دیلایت فلکسیبل صندوق عقب در تمام حالتهای فلاشر چپ و راست، چهار راهنما، ترمز و چراغ کوچک روشن میشود و قابلیت انعطاف پذیری، ضد آب و مصرف برق پایینی دارد. فلکسیبل علاوه بر اسپرت کردن و تغییر ظاهر خودرو موجب آگاهسازی عابرین نیز میشود. این دی لایت را میتوان به شکل و فرم صندوق هر خودرویی در آورد و راهنمای چپ و راست به صورت رانینگ یا همان متحرک است و چراغ کوچک آن به رنگ آبی قابل استفاده است.
فلکسیبل چراغ در داخل کاسه چراغ و یا روی آن نصب میشود تا به عنوان دیلایت عابرین را آگاه سازد و زیبایی چراغ و خودرو را نیز دو چندان کند. این دیلایت نیز ضد آب است و مصرف برق کمی دارد، برای فرمدهی فلکسیبل چراغ روی چراغ جلو نیز مشکلی نخواهید داشت، چرا که قابلیت انعطافپذیری مناسبی دارد.
الوایر
الوایر سیمی درخشان و منعطف است که از یک پوشش نازک مسی به همراه لایههای نازکی از نیمه هادیهای الکترولومینست ساخته شده است. از الوایر برای تزیئنات داخلی خودرو مانند داشبورد، دور پنل، دور قاب کیلومتر، برای جنبه تزیینی و ایمنی، استفاده میشود.
ولکام لایت
ولکام لایت یا لوگو زیر درب یکی دیگر از لوازم تزئینی خودروست که در لوگوهای ماشینهای مختلف ساخته میشود و دارای یک لیزر قوی برای نمایش لوگو است. این چراغ زیر درب خودرو نصب میشود و زمانی که درب خودرو باز میگردد، لوگوی مورد نظر روی زمین نقش میبندد. ولکام لایت برای سپر عقب خودرو هنگام گرفتن دنده عقب نیز قابل استفاده است.
دی لایت چیست و چه کاربردی دارد؟
دیلایت یا چراغ روشنایی در روز، چراغی است که برای مطلع کردن عابران پیاده و دیگر خودروها در روشنایی روز استفاده میشود؛ استفاده از این چراغها در شهرهای شمالی کشور که آب و هوای مه آلودی دارند یا استانهای جنوبی که دچار ریز گرد میشوند، میتواند بسیار مفید باشد و باعث افزایش ایمنی خودرو و سرنشینان شود. این چراغ علاوه بر ویژگیهای ذکر شده، موجب بهبود زیبایی و اسپرت شدن خودرو میگردد و ظاهری جدیدی را برای آن به ارمغان میآورد.
دی لایتها معمولا از نوع زنون هستند تا با نور زیاد، توجه عابران و رانندگان دیگر را جلب کنند. اینکه چراغ روشنایی در روز چه قدر میتواند برای خودرو مفید باشد و هدف از نصب آن بیشتر زیبایی است یا کارایی، در ادامه بررسی خواهد شد.
تاریخچه دی لایت
برای فهم کاربرد چراغهای دی لایت بهتر است کمی به عقب بازگردیم. در کشورهای حوزه اسکاندیناوی به علت شرایط خاص جوی و مهآلود بودن دائمی هوا، روشن بودن چراغهای خودرو در بیشتر فصول سال اجباری است. این قانون سابقهای چند ده ساله دارد؛ اما طی تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ توسط اداره امنیت ایالات متحده انجام شد، عداد تصادفات خودروها با عابرین پیاده و دوچرخهسوارها رو به افزایش است؛ این در حالی بود که در این کشور خبری از مهآلودگی هوا و شرایط خاص آب و هوایی نبود؛ بنابراین چاره کار را در استفاده از دی لایت یا چراغ روشنایی در روز، به منظور جلب توجه بیشتر عابران و دیگر رانندگان دیدند. در این روش چراغها بهطور خودکار یا دستی پس از روشن شدن خودرو به کار میافتد و با نور پایین توجه سایرین را به خودروی عبوری جلب میکنند. در واقع میتوان گفت که چراغ دی لایت همانند فانوسی در دست یک فرد نابیناست.
اولین چراغهای دی لایت در دهه ۷۰ میلادی در کانادا و نروژ ارائه شدند. پس از آن بود که به مرور استفاده از این ویژگی در نقاط دیگر دنیا نیز رواج یافت. در دهه ۹۰ میلادی استفاده از این تکنولوژی در آمریکا آغاز شد؛ و در سال ۲۰۰۸ استفاده از دی لایت در خودروهای تولیدی در آمریکا اجباری شد. در اروپا نیز از سال ۲۰۱۱ به بعد استفاده از دی لایت به یک استاندارد در صنعت خودروسازی تبدیل شده است.
ویژگیهای نور دی لایت
نور دی لایت برای روشنایی روز بسیار خوب و مفید است. اما همین نور با همین ویژگی اصلا مناسب شب نیست؛ زیرا به دلیل درخشش زیاد نور چراغهای الایدی در شب، به شدت آزار دهنده خواهد بود و دید عابران و رانندگان رو به رو را مختل میکند.
تکنولوژی دی لایت
همان طور که احتمالا متوجه شدهاید، تکنولوژی دی لایت با چراغهای ال ای دی است. ال ای دیها چراغهایی با مصرف فوق العاده کم و پایین هستند و به همین دلیل حتی در هنگام خاموش بودن خودرو به باتری آن فشاری وارد نمیکنند.
بد نیست بدانید که دی لایتها در انواع مختلفی تولید میشوند. این چراغها خصوصا برای خودروهای داخلی که از این آپشن بیبهره هستند، گزینه جذابی است که ظاهری شیک، مدرن و متفاوت نیز به خودرو میدهد. وزن سبک، ضد آب بودن، قابلیت انعطافپذیری، چند حالته بودن و داشتن حالت ژلهای از جمله ویژگیهای مختلف دی لایتها است.
دی لایتها همیشه روشن هستند
خودرویی که از کارخانه مجهز به دی لایت باشد، با هر بار روشن شدن باعث روشن شدن دی لایت نیز میشود؛ در واقع فقط با دستکاری در سیستم برق خودرو است که میتوان این چراغها را خاموش کرد. با توجه به اینکه دی لایتها نوعی از چراغهای ال ای دی هستند و مصرف برق بسیار کمی دارند، با توجه به اینکه با روشن بودن خودرو، به باتری فشاری وارد نمیکنند، نیازی به دستکاری سیستم برق خودرو نخواهد بود؛ در واقع خودرویی که از کارخانه و به صورت ذاتی این آپشن را دارد، هیچ نیازی به خاموش شدن دی لایت ندارد.
انتقادهای وارده بر چراغهای دی لایت
برخی از افراد اعتقاد دارند که چراغهای روشنایی در روز تنها برای کشورهایی مانند فنلاند، سوئد و کشورهایی مناسب است که هوای برفی و مهآلود دارند و در روز از نور کافی برخوردار نیستند و برای کشورهایی که در روز از روشنایی برخوردارند مناسب نیست.
نکته دیگر این است که برخی از کارشناسان صنعت خودرو معتقدند که در برخی از خودروها چراغهای روشنایی در روز بیشتر از چراغهای اصلی نور دارند و در برخی موارد که این چراغها روی قسمت بالایی سپر خودرو نصب شدهاند، باعث کاهش دید راننده میشوند.