
فرسوده متردد
در ایام عید، در یک روز بارانی، شاهد یک صحنه تصادف بودم. یک پیکان بار مدل ۶۱، سپر و گلگیر عقب یک فیدلیتی صفر کیلومتر را از حیز انتفاع ساقط کرده بود. جفت لاستیک های پیکان بار مثل آینه صاف بود.
جمع آوری و حذف خودروهای فرسوده از سطح خیابانها و جاده ها، یکی از مشکلات اساسی بخش حمل و نقل کشور به شمار می رود. طرحهای “نوسازی ناوگان فرسوده”، تاکنون چندان موفقیت آمیز عمل نکرده اند. اصلی ترین دلیل این عدم موفقیت، به کمبود منابع مالی مورد نیاز نسبت داده شده است. چون نیک بنگریم، منابع مالی کم نیست، اما به جای آنکه صرف رفع علتها شود، مصروف تسکین معلولها میگردد. با توجه به ظرفیت تولید شرکتهای خودروسازی، همه ساله به طور متوسط یک میلیون خودرو به ناوگان خودرویی در حال تردد کشور اضافه میشود. این در حالی است که تنها تعداد بسیار اندکی خودرو، در طول سال از چرخه تردد خارج می شود. این انباشتگی روزافزون، هزینه های فراوانی را به کشور تحمیل میکند.
انباشتگی خودرو، باعث می شود که شهرداری ها، همه ساله بخش اعظمی از بودجه خود را صرف احداث بزرگراه ها، خیابانها و پارکینگ های جدید نموده و طرحهای تعریض معابر و ایجاد تقاطع های غیر همسطح، همواره در دستورکار باشد. قسمتی از این بودجه می تواند به حذف خودروهای فرسوده اختصاص یابد.
خودروهای فرسوده، از مهمترین عوامل آلودگی هوای شهرها بهشمار می رود. همه ساله صدها میلیارد ریال، صرف مقابله با آلودگی هوا و خسارات ناشی از آن میشود. قسمتی از این منابع میتواند در طرحهای نوسازی ناوگان فرسوده هزینه گردد.
خودروهای فرسوده، سوخت هدر میدهند. دولت همه ساله هزینه های گزافی را به یارانه سوخت اختصاص میدهد که در حقیقت باید بخش اعظمی از آن را صرف اسقاط کردن این خودروها نماید. در بسیاری از تصادفات، فرسوده بودن خودروی مقصر، علت اصلی تصادف تشخیص داده میشود. جبران خسارات ناشی از تصادفات هزینه های سربار زیادی را به صنعت بیمه و بخش درمان کشور تحمیل می کند که با محدود شدن تعداد خودروهای فرسوده، این هزینه سربار قابل صرفه جویی خواهد بود.
از سوی دیگر، حذف خودروهای فرسوده با مشکلات قانونی و اجرایی مختلفی نیز روبرو است. اول اینکه در حال حاضر، تعریفی رسمی، روشن و کارگشا از “خودروی فرسوده” وجود ندارد. تنها تعریف در دسترس، تعریف نیروی انتظامی است که خودرویی را فرسوده می داند که “در سه بار تلاش، موفق به کسب تاییدیه مراکز معاینه فنی نگردد”. این تعریف احتمالا برای مقابله با معضل خودروهای فرسوده، چندان کارساز نخواهد بود.
اگر از جزییات اجرایی صرف نظر کنیم، مطابق مصوبات قانونی میبایستی ۱۰ درصد از ظرفیت تولید خودروهای سواری کشور، به کسانی تعلق گیرد که یک خودرو فرسوده را به صورت رسمی و قطعی اسقاط نمایند. ۱۰ درصد، سهم بسیار اندکی است. مطابق نظرات کارشناسی، میزان نیاز واقعی کشور به خودروی جدید، سالانه حداکثر ۱/۵ میلیون دستگاه است که ظرفیت تولید شرکتهای خودروسازی در سالهای پیش رو به همین میزان ارتقا خواهد یافت. از این رو برای حفظ تعادل، در سالهای آتی بایستی سازوکاری اندیشه شود که به ازای هر خودروی تولیدی، یک خودروی فرسوده از چرخه تردد خارج شود.
اسقاط قانونی و قطعی یک خودروی فرسوده، فرآیندی زمانبر است و نیازمند اخذ استعلامات و تاییدیه های مختلف از مراجع ذیصلاح است. این فرآیند معمولا بین دو تا سه ماه زمان میبرد. بی شک با این فرآیند زمانبر، نمیتوان تعداد زیادی خودروی فرسوده را اسقاط نمود. افزایش و تجهیز مراکز اسقاط خودرو، یکی از پیش نیازهای اساسی برای سرعت بخشیدن به این فرآیند میباشد.
با توجه به مطالب پیشگفته، حل معضل خودروهای فرسوده در وهله اول، نیازمند یک اتحاد بین دستگاهی و در وهله دوم محتاج تامین زیرساختهای قانونی و اجرایی مورد نیاز میباشد.
مهرداد وفا : هیئت تحریر ایرانی کار
میخواستم اگه امکانش هست در مورد وام خودرو فرسوده یه کم توضیح بدین که چه ضمانتی میخواد و حدودا چقدر از مبلغ یک خودرو ثبت نامی رو وام میدن ممنون میشم راهنمایی کنید
با سلام
در قرعه کشی ها شرکت نمایید و در صورت برنده شدن، شما باید خودروی خود را اسقاط نمایید تا خودروی نو را تحویل دهند. هیچگونه وامی در حال حاضر به این طرح تعلق نگرفته است.
سلام وقتتون بخیر
در خصوص وام خودرو فرسوده اطلاعاتی نداریم در سایت ایرانی کار ثبت نام خودرو های فرسوده انجام میشود.
سلام خسته نباشید بنده میخوام ماشین ثبت نام کنم یامثلا ماشین مزایده ای بخرم چکارکنم
سلام وقتتون بخیر
برنامه فروش خودرو ها در سایت گذاشته میشه باید در سایت مشاهده کنید و هر ماشینی که مد نظرتون بود را در سایت مورد نظر انجام دهید
منتال
سلام متوجه منظورتون نشدم